ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ Ο ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Στην Αγιά ο τομεάρχης Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος ΚασαπίδηςΣυνομίλησε με παραγωγούς και συνεταιριστές της περιοχής
Στην Αγιά βρέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 30 Σεπτεμβρίου ο τομεάρχης Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κασαπίδης στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Περιφερειακή Ενότητα της Λάρισας.
Ο βουλευτής Κοζάνης επισκέφθηκε αρχικά μηλεώνα της περιοχής και στη συνέχεια τις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Κίσ­σαβος».
Συνομίλησε για αρκετή ώρα τόσο με μηλοπαραγωγούς που αυτή την εποχή βρίσκονται πάνω στη συγκομιδή και προσπαθούν να διαθέ­σουν την παραγωγή τους στην αγορά, όσο και με μέλη του συνεταιρι­σμού.
Αγρότες και συνεταιριστές αναφέρθηκαν στο υψηλό κόστος παρα­γωγής που έχουν να αντιμετωπίσουν, στις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές που αναγκάζονται να πουλήσουν, στην ανάγκη εκσυγχρονισμού της αντιχα­λαζικής προστασίας, στους φόρους που καλούνται να πληρώσουν, στη μεγάλη δυσκολία της προώθησης των προϊόντων που επέφερε το ρώσικο εμπάργκο και το κλείσιμο γι’ αυτούς της τεράστιας ρώσικης αγοράς και, τέλος, στην ανάγκη προϊόντα, όπως το μήλο και το κάστανο, να πάρουν πι­στοποιημένο όνομα προέλευσης.
Από την πλευρά του ο κ. Κασαπίδης, αφού έδειξε έκπληκτος («πέ­φτω απ’ τα σύννεφα» ήταν η χαρακτηριστική του έκφραση) ακούγοντας πως η Αγιά, η πρώτη σε παραγωγή μήλου περιοχή στην Ελλάδα, δεν δια­θέτει ομάδες παραγωγών, τους προέτρεψε να προχωρήσουν γρήγορα στη δημιουργία τέτοιων ομάδων, ώστε, από τη μια, να μπορούν να απορροφή­σουν μεγάλες κοινοτικές ενισχύσεις και, από την άλλη, να μπορούν να δι­εκδικούν τιμές, να έχουν τη δυνατότητα να εισέρχονται πιο εύκολα σε νέες αγορές του εξωτερικού και να είναι σε θέση να διεκδική­σουν ταυτό­τητα στα προϊόντα τους. Επίσης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε σε πρωτοβου­λίες που ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει δεσμευθεί να πάρει στην περί­πτωση που το κόμμα σήμερα της αξιωματικής αντιπο­λίτευσης κληθεί να κυβερνήσει, όπως λόγου χάρη στη μείωση της φορο­λογίας, ενώ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει για λίγο, τόσο με τον πρόε­δρο της Τοπικής Ορ­γάνωσης της ΝΔ κ. Χρήστο Χατζησαλάτα, όσο και με τον επικεφαλής του συνδυασμού της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Αγιάς «Δώτιον Πε­δίο» κ. Γρηγόρη Καλαγιά και δημοτικούς συμβούλους, μέλη του εν λόγω συνδυα­σμού.
Ο κ. Καλαγιάς παρέδωσε και υπόμνημα στον κ. Κασαπίδη, όπου αναφέρονταν τα εξής «Ο Δήμος Αγιάς μπορεί να προσφέρει προϊόντα γε­ωγραφικής προέλευσης και υψηλής προστιθέμενης αξίας, αλλά θα πρέπει να δρομολογηθούν μια σειρά από δράσεις για την παραγωγή προϊόντων με ταυτότητα, μέσω πιστοποιήσεων, συστημάτων ποιότητας και εκπαί­δευσης των παραγωγών, αλλά και μέσω της καλύτερης σύνδε­σης τουρι­σμού και αγροτικής οικονομίας. Η υψηλή ποιότητα των προϊό­ντων μας εί­ναι δεδομένη, αφού σχεδόν όλα έχουν πάρει την ονομασία από μόνα τους π.χ. μήλο Αγιάς, κάστανο Μελιβοίας, ακτινίδιο Ομο­λίου κ.α. Οι επιδοτήσεις από μόνες τους δεν βοηθούν. Οι πιο επιτυχημέ­νοι κλάδοι της γεωργίας δι­εθνώς είναι αυτοί που στηρίζονται στα πόδια τους. Η ανάπτυξη της γεωρ­γίας απαιτεί μείωση του κόστους αγροτικής παραγωγής, αλλά αντί για μείωση έχουμε συνεχή αύξηση. Οι όποιοι σχε­διασμοί προς την γεωργική παραγωγή εκπονούνται με χρονικό ορίζοντα λίγων ημερών και όχι πάνω σε μακροπρόθεσμη βάση. Τα προϊόντα δεν αξιοποιούνται από τις ελληνι­κές επιχειρήσεις σε βαθμό που να δημιουρ­γούν προστιθέμενη αξία. Υπάρ­χει απουσία εθνικού σχεδίου για την αγροτική παραγωγή. Στο τραπέζι διαβάζουμε για αυξήσεις ως και 25% στα ασφάλιστρα των αγροτών. Το σύστημα προστασίας από καιρικά φαι­νόμενα είναι 30ετίας και χρειάζεται αντικατάσταση, αλλά και μεγαλύ­τερη κάλυψη περιοχών του Δήμου μας».
Τον κ. Κασαπίδη, κατά την επίσκεψή του στην Αγιά, συνόδευε ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λάρισας κ. Χρήστος Καπετάνος.
Αθανάσιος Ι. Ολύμπιος

Δημοτικός Σύμβουλος Αγιάς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *