ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ Η ΕΝΠΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ Η ΕΝΠΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ
Κινδυνεύουν οι επιδοτήσεις χιλιάδων αγροτών – κτηνοτρόφων
* Ζητά αναστολή των διαδικασιών και συνάντηση με πρωθυπουργό και πολιτικούς αρχηγούς
Δημοσίευση: 14 Φεβ 2017 15:34 Λάρισα
Κινδυνεύουν οι επιδοτήσεις χιλιάδων αγροτών – κτηνοτρόφων

Δεκάδες χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι κινδυνεύουν να κληθούν να επιστρέψουν ευρωπαϊκές επιδοτήσεις που έλαβαν, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει κίνδυνος να διακοπεί εντελώς η καταβολή ενισχύσεων.Αυτό επισημαίνει η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας και ζητά αφ’ ενός να ανασταλούν οι διαδικασίες για τους δασικούς χάρτες και αφ’ ετέρου κατεπείγουσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή και των συναρμοδίων υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και τους πολιτικούς αρχηγούς. Στη χθεσινή του συνεδρίαση υπό την προεδρία του κ. Κώστα Αγοραστού, το ΔΣ της ΕΝΠΕ διαπίστωσε ότι «η ανάρτηση των δασικών χαρτών παράγει αποτελέσματα μη αναστρέψιμα» και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι «θα οδηγήσει στη διάλυση της αγροτικής παραγωγής της χώρας και θα επιφέρει πολυεπίπεδες στρεβλώσεις στην οικονομία, την κοινωνία, τις υποδομές, το οικιστικό περιβάλλον, τη βιομηχανία και τον τουρισμό».
Το ΔΣ της ΕΝΠΕ κατέστησε σαφές πως θεωρεί την κατάρτιση των δασικών χαρτών «σημαντικό έργο, που αποτελεί για δεκαετίες επιδιωκόμενο στόχο της Ελληνικής Πολιτείας και το οποίο οι φορείς της Αυτοδιοίκησης θεωρούν αναγκαίο να ολοκληρωθεί.
Δυστυχώς, όμως, αν και πρόκειται για ζήτημα μείζονος σημασίας, προχειρότητες, έλλειψη σχεδιασμού, «δήθεν βιασύνη», αγκυλώσεις και εμμονές, «σχεδίαση επί χάρτου», χωρίς γνώση των περιοχών, χωρίς τη διενέργεια αυτοψιών που είναι αναγκαίες, χωρίς προηγούμενη και αναγκαία κύρωση των χαρτών και των εποικιστικών εκτάσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών, χωρίς καμία συνεργασία με τις υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β΄ βαθμού, δημιουργούν και θα δημιουργήσουν σοβαρότατα προβλήματα, ενώ οδηγούν χιλιάδες ιδιοκτήτες σε απόγνωση.
Τα προβλήματα και οι επιπτώσεις είναι τεράστιες και θα πάρουν τη μορφή «χιονοστιβάδας»», προειδοποιεί η Ένωση Περιφερειών και εξηγεί:
«Απαιτείται σοβαρότατη προσέγγιση των ζητημάτων και προβλημάτων που ανακύπτουν και αντίστοιχη νομοθετική τροποποίηση και πρόβλεψη. Είναι αδιανόητη η απώλεια της κυριότητας χιλιάδων ιδιοκτησιών που θα προκύψει.
Είναι αδιανόητο να μην λαμβάνεται υπόψη ο αγροτικός χαρακτήρας εκτάσεων, που αποδεικνύονται από τις αεροφωτογραφήσεις των προηγούμενων περιόδων ως τέτοιας υφής και σήμερα «με μόνη τη σχετική απόχρωση του γκρι», από την εξέταση του φωτογραφικού υποβάθρου της πρόσφατης περιόδου, να χαρακτηρίζονται με μια «μονοκονδυλιά» ως δάσος κατά την έννοια του Νόμου. Τα παραδείγματα χιλιάδες και ιδιαίτερα σε περιοχές που είχαν μετανάστευση και εγκατάλειψη των αγρών και επίσης ιδιαίτερες βλαστικές συνθήκες που επικρατούν στις ίδιες περιοχές (βροχοπτώσεις κ.λ.π.). Οι εκτάσεις οι οποίες στις αεροφωτογραφήσεις του έτους 1945 και έτους 1960 είχαν αγροτικό χαρακτήρα, πρέπει να παραμένουν αγροτικές και να μην χάνουν τον ως άνω χαρακτηρισμό τους. Το ίδιο πρέπει να ισχύσει και στις χορτολιβαδικές εκτάσεις, που μάλιστα ορίζονται ως τέτοιες (βοσκοτόπια και αντίστοιχα είναι καταγεγραμμένες και στον ΟΠΕΚΕΠΕ)», επισημαίνει το ΔΣ της ΕΝΠΕ και ζητεί:

-«Την αναστολή των διαδικασιών για όσο χρόνο θα χρειαστεί να δοθούν λύσεις σε όλα τα προβλήματα τα οποία είναι πλέον γνωστά. Μόνο τότε η ανάρτηση θα μεταβληθεί εύκολα σε κύρωση. Δεν μπορεί να αγνοείται μια πραγματικότητα που δημιουργήθηκε εδώ και 80 χρόνια.

-Την αναζήτηση των αναγκαίων ενεργειών μέσα από τις οποίες θα διορθωθούν τα συστηματικά λάθη μεγάλης κλίμακας.

-Την ενσωμάτωση των θεσμικών γραμμών που οριοθετούν τις αστικές περιοχές.

-Την γενναία απομείωση του προβλεπόμενου ειδικού τέλους για την άσκηση αντιρρήσεων.

-Τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την ουσιαστική δημοσιότητα και την παροχή της δυνατότητας στους πολίτες να πληροφορηθούν με επάρκεια και ακρίβεια τους χαρακτηρισμούς, που αφορούν στην ιδιοκτησία τους και να ασκήσουν τυχόν αντιρρήσεις χωρίς να χρειαστεί να καταβάλουν χιλιάδες ευρώ».

Aθανάσιος Ι. Ολυμπιος Δημοτικος Συμβουλος Αγιάς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *