Συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγιάς στην 13η τακτική συνεδρίασή του, που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015, μετά από συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής, αλλά και Πανελλαδικά, καθώς και για τις ενέργειες στήριξης των αγροτών, αποφάσισε ομόφωνα τα παρακάτω:
Να εγκρίνει το ψήφισμα το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα στο συλλαλητήριο των αγροτών της Αγιάς, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015, στην Αγιά και το οποίο έχει ως εξής:
Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών της επαρχίας Αγιάς που προκλήθηκε από το εμπάργκο στη Ρωσία. Η κυβέρνηση να αποσύ¬ρει την υπογραφή της και να μην εφαρμόσει το εμπάργκο της ΕΕ στη Ρωσία.
Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2015-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα της, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000€ προσαυξημένο με 5.000€ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα, για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο ως 40.000€.
Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, στα τρόφιμα, είδη λαϊ¬κής κατανάλωσης και υπηρεσίες.
Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτο¬κτηνοτρόφους.
Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρό¬τισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία και πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Άμεση και γρήγορη αποζημίωση των ζημιών που έγιναν από ασθένειες, φυσικές καταστροφές και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροκτηνο¬τροφικού κεφαλαίου. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.
Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο» συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε πο¬σοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
Ενίσχυση της κτηνοτροφίας και εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσ¬ληψη γεωτεχνικών.
Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.
Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε νέους αγρότες καθώς και οι δικαιούχοι (εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών, αναπλήρωση χαμένου εισο¬δήματος από το εμπάργκο στη Ρωσία κ.ά). Το κράτος να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους, εξα¬γωγείς και βιομηχάνους, την παροχή από τις τράπεζες άτοκων καλλιερ¬γητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνο¬τρόφους.
Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών, όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ.
Να σταματήσουν τα αγροτοδικεία και η ποινικοποίηση των αγροτικών και κοινωνικών αγώνων.
Να παρεβρεθεί στην σύ¬σκεψη της Πανελλήνιας Επιτροπής Μπλόκων που θα γίνει την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015, και ώρα 7 το απόγευμα, στον Παλαμά Καρδίτσας.
Να αναλάβει πρωτοβουλίες και να ενεργήσει για την άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.
Να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη στήριξη των τοπικών αγροτικών συνεταιρισμών και για την ενθάρρυνση των αγροτών στη δημιουργία νέων αγροτικών συνεταιρισμών στην περιοχή της Αγιάς.

Αθανάσιος Ι. Ολύμπιος
Δημοτικός Σύμβουλος Αγιάς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *